Historie ‘Belgisch-Witblauw’

Natuurlijk begrijpen wij dat de meeste mensen het ras ‘Belgisch-Witblauw’ niet kennen. Daarom kunt u hier wat extra informatie en leuke weetjes lezen over zowel het ras als over het vlees van deze koeien.

De oorsprong van het Belgisch-witblauwe ras komt zoals de naam het al zegt uit België vandaan. Omstreeks 1840 kwam er behoefte naar een verdeling tussen melkkoeien en vleesveekoeien. Om die laatste soort te verbeteren werd er gekeken naar mogelijke vleesveerassen uit andere landen en deze werden vermengd met het Belgisch Witblauw vee. Uiteindelijk vielen de resultaten tegen en zijn de Belgische veehouders verder gegaan met het versterken van het zuivere Belgisch-Witblauwe ras. Na de tweede wereldoorlog werd er nogmaals een verdeling gemaakt in het vleesvee namelijk het ‘vleestype’ en het ‘dubbeldoeltype’. Bij het dubbeldoeltype wordt er zowel naar het vlees gekeken als naar de melkproductie. Bij het vleestype wordt er puur gekeken naar het vlees. In het jaar 1970 veranderde de vraag van de consument sterk naar rood vlees en ook het luxere vlees van de koe (zoals de biefstuk, entrecote, rosbief etc.) Daarom werd er toen nog meer gekeken naar het versterken van het ‘vleestype’ vleesvee. Hier werd een duidelijke voorkeur gegeven aan de bespiering van de koeien en de resultaten van deze selectie waren verbluffend. En voornamelijk door deze verandering is het niveau van het Belgisch-Witblauw ras dezer dagen op het hoge niveau zoals we deze nu in Nederland kennen.

* Bron: https://www.bwb-stamboek.nl

_IMG_9702.JPG